Έχεις βρεθεί ποτέ σε μια σχέση όπου, παρά τα προφανή προβλήματα, συνέχισες να ελπίζεις ότι όλα θα πάνε καλά; Δεν είσαι μόνος. Πολλοί από εμάς έχουμε αγνοήσει τα προειδοποιητικά σημάδια σε μια σχέση, ελπίζοντας ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν με τον καιρό. Αλλά γιατί το κάνουμε αυτό; Ας δούμε κατ’αρχάς τους πέντε βασικούς λόγους που μας οδηγούν να παραβλέπουμε τα red flags και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την τάση.

Τι είναι τα red flags στις σχέσεις;

Πριν προχωρήσουμε, ας ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει “red flags”. Τα red flags είναι προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι μια σχέση μπορεί να είναι προβληματική ή ακόμη και επικίνδυνη. Μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Έλλειψη σεβασμού
  • Ζήλια και ελεγκτική συμπεριφορά
  • Συχνούς καβγάδες
  • Έλλειψη επικοινωνίας
  • Ψέματα ή απιστία
  • Συναισθηματική ή σωματική κακοποίηση

Αναγνωρίζεις κάποια από αυτά στη σχέση σου; Αν ναι, είσαι στο σωστό μέρος. Θα εξηγήσουμε γιατί μπορεί να τα έχεις αγνοήσει και πώς να τα αντιμετωπίσεις.

1. Το πάθος θολώνει την κρίση μας

Όταν είμαστε ερωτευμένοι, ο κόσμος μοιάζει υπέροχος. Το πάθος και η έλξη μπορούν να μας κάνουν να παραβλέψουμε σοβαρά προβλήματα. Νιώθουμε ότι η χημεία και η συναισθηματική σύνδεση είναι αρκετές για να ξεπεράσουμε οποιαδήποτε δυσκολία.

Γιατί συμβαίνει αυτό;
Όταν ερωτευόμαστε, ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει χημικές ουσίες όπως η ντοπαμίνη και η οξυτοκίνη. Αυτές οι ορμόνες μας κάνουν να νιώθουμε ευφορία και να εστιάζουμε στα θετικά στοιχεία του συντρόφου μας, αγνοώντας τα αρνητικά.

Πώς να το αντιμετωπίσεις:

  1. Κάνε ένα βήμα πίσω και προσπάθησε να δεις τη σχέση σου αντικειμενικά. Φαντάσου ότι ένας φίλος σου περιγράφει αυτή τη σχέση. Τι θα του έλεγες;
  2. Μίλησε με έμπιστους φίλους ή οικογένεια. Συχνά, οι άνθρωποι που μας αγαπούν μπορούν να δουν πράγματα που εμείς παραβλέπουμε.
  3. Κράτα ένα ημερολόγιο σχέσης. Γράψε τα καλά και τα άσχημα. Με τον καιρό, μπορεί να αναγνωρίσεις μοτίβα που δεν είχες προσέξει.

Θυμήσου, το πάθος είναι υπέροχο, αλλά δεν πρέπει να είναι το μόνο θεμέλιο μιας σχέσης. Η αμοιβαία εκτίμηση, ο σεβασμός και η καλή επικοινωνία είναι εξίσου σημαντικά.

2. Ο φόβος της μοναξιάς

Πολλοί άνθρωποι μένουν σε σχέσεις που δεν τους ικανοποιούν επειδή φοβούνται να μείνουν μόνοι. Η ιδέα της μοναξιάς μπορεί να είναι τρομακτική, ειδικά αν έχεις συνηθίσει να είσαι σε σχέση.

Γιατί συμβαίνει αυτό;
Ως κοινωνικά όντα, έχουμε μια βαθιά ανάγκη για σύνδεση. Επίσης, η κοινωνία συχνά μας δίνει το μήνυμα ότι πρέπει να είμαστε σε σχέση για να είμαστε ολοκληρωμένοι.

Πώς να το αντιμετωπίσεις:

  1. Καλλιέργησε την αυτογνωσία σου. Αφιέρωσε χρόνο για να ανακαλύψεις τι σε κάνει χαρούμενο εκτός από τις ρομαντικές σχέσεις.
  2. Ενίσχυσε τις φιλίες σου. Οι καλοί φίλοι μπορούν να προσφέρουν συντροφικότητα και υποστήριξη.
  3. Ξεκίνα ένα νέο χόμπι ή μάθε κάτι καινούργιο. Αυτό θα σε βοηθήσει να νιώσεις πιο ολοκληρωμένος ως άτομο.
  4. Εξασκήσου στο να απολαμβάνεις τη μοναξιά. Δοκίμασε διαλογισμό ή γράψιμο για να συνδεθείς με τον εαυτό σου.

Να θυμάσαι, είναι καλύτερο να είσαι μόνος παρά να βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση. Η μοναξιά μπορεί να είναι μια ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη και αυτοβελτίωση.

3. Η ελπίδα ότι ο άλλος θα αλλάξει

Είναι εύκολο να πιστέψουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον σύντροφό μας. Ελπίζουμε ότι με αρκετή αγάπη και υπομονή, οι προβληματικές συμπεριφορές θα εξαφανιστούν.

Γιατί συμβαίνει αυτό;
Η επιθυμία να “σώσουμε” ή να “διορθώσουμε” κάποιον μπορεί να είναι ισχυρή. Επίσης, μπορεί να νιώθουμε ότι έχουμε επενδύσει πολύ χρόνο και συναίσθημα στη σχέση για να παραιτηθούμε.

Πώς να το αντιμετωπίσεις:

  1. Αποδέξου ότι δεν μπορείς να αλλάξεις κάποιον αν δεν θέλει να αλλάξει ο ίδιος.
  2. Θέσε όρια. Ξεκαθάρισε ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές και ποιες όχι.
  3. Επικεντρώσου στη δική σου ανάπτυξη. Αντί να προσπαθείς να αλλάξεις τον άλλον, δούλεψε με τον εαυτό σου.
  4. Αναρωτήσου: “Αν ο σύντροφός μου δεν αλλάξει ποτέ, θα είμαι ευτυχισμένος σε αυτή τη σχέση;”

Είναι σημαντικό να αγαπάς τον σύντροφό σου για αυτό που είναι, όχι για αυτό που ελπίζεις να γίνει.

4. Η άρνηση της πραγματικότητας

Μερικές φορές, είναι πιο εύκολο να προσποιούμαστε ότι όλα είναι εντάξει παρά να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Η άρνηση μπορεί να μας κάνει να ερμηνεύουμε τα red flags ως “φάσεις” ή “μεμονωμένα περιστατικά”.

Γιατί συμβαίνει αυτό;
Η άρνηση είναι ένας μηχανισμός άμυνας που μας προστατεύει από δυσάρεστες αλήθειες. Μπορεί να φοβόμαστε την αλλαγή ή να μη νιώθουμε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες του να παραδεχτούμε ότι υπάρχει πρόβλημα.

Πώς να το αντιμετωπίσεις:

  1. Ασκήσου στην ειλικρίνεια με τον εαυτό σου. Κάθε βράδυ, αφιέρωσε λίγα λεπτά για να σκεφτείς πώς νιώθεις πραγματικά για τη σχέση σου.
  2. Μίλησε με έναν θεραπευτή ή σύμβουλο σχέσεων. Ένας ουδέτερος τρίτος επαγγελματίας μπορεί να σε βοηθήσει να δεις τα πράγματα πιο καθαρά.
  3. Κάνε μια λίστα με τα θετικά και τα αρνητικά της σχέσης σου. Είναι τα αρνητικά πράγματα που μπορείς να αγνοήσεις μακροπρόθεσμα;

Να θυμάσαι, η αντιμετώπιση της πραγματικότητας μπορεί να είναι δύσκολη βραχυπρόθεσμα, αλλά συνήθως οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.

5. Χαμηλή αυτοεκτίμηση και ανασφάλειες

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν αξίζουμε κάτι καλύτερο. Μπορεί να μας κάνει να ανεχόμαστε κακές συμπεριφορές επειδή φοβόμαστε ότι δεν θα βρούμε κάποιον άλλο.

Γιατί συμβαίνει αυτό;
Οι ανασφάλειες μπορεί να προέρχονται από προηγούμενες εμπειρίες, κοινωνικές πιέσεις ή αρνητικό αυτοδιάλογο. Μπορεί να νιώθουμε ότι είμαστε τυχεροί που έχουμε κάποιον, ακόμα κι αν η σχέση δεν είναι ικανοποιητική.

Πώς να το αντιμετωπίσεις:

  1. Δούλεψε στην αυτοεκτίμησή σου. Κάνε πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις περήφανος για τον εαυτό σου.
  2. Αμφισβήτησε τον αρνητικό διάλογο με τον εαυτό σου. Όταν πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται αρνητικά, ρώτα: “Είναι αυτό αλήθεια; Πώς το ξέρω;”
  3. Φτιάξε μια λίστα με τα θετικά σου χαρακτηριστικά. Διάβαζέ τη συχνά για να θυμάσαι την αξία σου.
  4. Ζήτησε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας αν νιώθεις ότι η χαμηλή αυτοεκτίμηση επηρεάζει σημαντικά τη ζωή σου.

Να θυμάσαι, αξίζεις αγάπη και σεβασμό. Μην συμβιβάζεσαι με λιγότερα επειδή φοβάσαι ότι δεν θα βρεις κάτι καλύτερο.

Πώς να αναγνωρίσεις τα red flags

Τώρα που έχουμε εξερευνήσει τους λόγους που μπορεί να αγνοούμε τα red flags, ας δούμε πώς μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε πιο εύκολα:

  1. Εμπιστεύσου το ένστικτό σου: Αν κάτι δεν το αισθάνεσαι σωστό, πιθανότατα δεν είναι.
  2. Παρατήρησε τα μοτίβα: Μεμονωμένα περιστατικά μπορεί να συμβούν, αλλά αν βλέπεις ότι κάποιες συμπεριφορές επαναλαμβάνονται, πρόσεξε.
  3. Άκου τι λένε οι φίλοι και η οικογένειά σου: Συχνά βλέπουν πράγματα που εμείς παραβλέπουμε.
  4. Πρόσεξε πώς σε κάνει να νιώθεις: Νιώθεις συχνά αγχωμένος, λυπημένος ή θυμωμένος στη σχέση σου; Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι.
  5. Σκέψου το μέλλον: Μπορείς να φανταστείς μια ευτυχισμένη ζωή με αυτό το άτομο μακροπρόθεσμα;

Τι να κάνεις αν αναγνωρίσεις red flags

Αν έχεις αναγνωρίσει red flags στη σχέση σου, μην πανικοβάλλεσαι. Να τι μπορείς να κάνεις:

  1. Μίλησε με τον/τη σύντροφό σου: Συζήτησε τις ανησυχίες σου ανοιχτά και ειλικρινά.
  2. Θέσε όρια: Ξεκαθάρισε τι είναι αποδεκτό και τι όχι στη σχέση.
  3. Ζήτησε επαγγελματική βοήθεια: Ένας σύμβουλος σχέσεων μπορεί να σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε καλύτερα και να λύσετε προβλήματα.
  4. Σκέψου σοβαρά αν θέλεις να συνεχίσεις τη σχέση: Αν τα προβλήματα είναι σοβαρά ή ο/η σύντροφός σου δεν θέλει να αλλάξει, ίσως είναι ώρα να σκεφτείς να φύγεις.
  5. Φρόντισε τον εαυτό σου: Ό,τι κι αν αποφασίσεις, βάλε την ευημερία σου σε προτεραιότητα.

Συμπέρασμα

Το να αγνοείς τα red flags μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιο πόνο και απογοήτευση. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις γιατί μπορεί να το κάνεις αυτό – είτε λόγω του πάθους, του φόβου της μοναξιάς, της ελπίδας για αλλαγή, της άρνησης ή της χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Να θυμάσαι, η ευτυχία και η ασφάλειά σου είναι πολύτιμες. Δεν χρειάζεται να μένεις σε μια σχέση που σε πληγώνει ή σε υποτιμά. Είναι οκ να βάζεις τον εαυτό σου πρώτα και να αναζητάς αυτό που πραγματικά αξίζεις.

Η αναγνώριση των red flags είναι το πρώτο βήμα προς μια πιο υγιή και ευτυχισμένη σχέση. Με αυτογνωσία, θάρρος και τις σωστές στρατηγικές, μπορείς να χτίσεις σχέσεις που σε γεμίζουν και σε κάνουν να νιώθεις αγαπημένος και εκτιμημένος.

Μην ξεχνάς, αξίζεις αγάπη και σεβασμό. Μην συμβιβάζεσαι με τίποτα λιγότερο.

Θέλεις να λαμβάνεις τα tips μου στο inbox σου;

Κάνε εγγραφή στο Newsletter!

Σου άρεσε αυτό που διάβασες; Στείλ’το σε φίλους και φίλες!

Γράψε τη γνώμη σου…

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x